Melodikaen er et frit-rørs-instrument (free reed instrument), hvor der blæses luft igennem et mundstykker og ind i instrumentet. De findes i størrelserne: sopran, alt, tenor og bas. Melodikaen er kendt med forskellige navne, ofte efter producentens indfald. Melodion (Suzuki), Triola (Seydel), Melodika (Apollo), Melodia (Diana), Pianica (Yamaha), Melodihorn (Samick), Diamonica (Bontempi), Pianetta (Guerrini), face piano og Clavietta (Borel / Beuscher) er kun nogle af varianterne. Instrumentets moderne form blev opfundet af Hohner i 1950'erne, skønt lignende instrumenter har været kendt i Italien siden det 19. århundrede.

0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser
0 anmeldelser

Melodikaen er som sagt et fritrørs-instrument svarende til pumpeorglet og mundharmonikaen. Det har et musikalsk keyboard på toppen og spilles ved at blæse luft gennem et mundstykke, der passer ind i et hul i instrumentets side. Ved at trykke på en tangent åbnes et hul, så luften kan strømme gennem et rør. tangenterne dækker normalt to eller tre oktaver. Melodikaerne er små, lette og bærbare. De er populære inden for musikuddannelse, især i Asien.

Melodikaen blev først brugt som et seriøst musikinstrument i 1960'erne af komponister som Steve Reich, i sit stykke med titlen Melodica (1966). Den brasilianske multi-instrumentalist Hermeto Pascoal udviklede en teknik bestående af sang, mens han spillede melodica, hvilket resulterede i en bred tonal og harmonisk palet. Den er forbundet med jamaicansk dub- og reggaemusiker Augustus Pablo, der populariserede den i 1970'erne, og mere for nylig med Jon Batiste, der ofte ses som instrument på The Late Show med Stephen Colbert.

Melodica´s klassificeres primært efter instrumentets rækkevidde. Melodica´s med forskellige intervaller har lidt forskellige former.

Sopran- og altmelodicas er højere i tonen (højere pitch) og tyndere i lyden end tenorer. Nogle er designet til at blive spillet med begge hænder på én gang: venstre hånd spiller de sorte tangenter, og højre hånd spiller på de hvide tangenter. Andre spilles som tenor melodikaen.
Tenor melodicas har en dybere tone (lavere pitch). Den venstre hånd holder et håndtag i bunden, og højre hånd spiller på tastaturet. Tenor melodicas kan spilles med to hænder ved at indsætte et rør i mundstykkets hul og placere melodicaen på en plan overflade.

Bas melodicas findes også, men er mindre almindelige end de andre: tenor, alt og sopran.
Accordina, generelt lavet af metal, bruger den samme mekanisme som en traditionel melodica. Tangenterne erstattes af et knap-arrangement, der ligner et kromatisk knap-accordion keyboard.
Træ melodicas
Selvom størstedelen af ​​melodikerne er lavet af plast, er nogle primært lavet af træ. Virksomheden Sound Electra fremstiller MyLodica, et tremelodica designet "... til at producere en varmere rigere lyd end dets plastiske slægtninge." Victoria Accordion-selskabet i Castelfidardo, Italien, producerer en række træ-melodikas og harmonikaer som de markedsfører under navnet Vibrandoneon.

Melodikaen har flere forskellige navne og da en lyd-tekniker (studietekniker), der ikke kendte melodikaen, kaldte det en "hooter", tog bandet The Hooters det som deres navn.